De Coosje Wijzenbeek Prijs

In nauwe samenwerking met het Nederlands Vioolconcours (NVC) en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) is de Stichting Coosje Wijzenbeek gekomen tot de introductie van de Coosje Wijzenbeek Prijs.

Voor het invullen van de vorm en inhoud van deze nieuwe en bijzondere prijs is uitgegaan van kenmerkende elementen uit Coosjes lespraktijk.
Om te beginnen benadrukte Coosje altijd dat het bij concoursen voor jong talent niet zozeer om de prijzen zou moeten gaan, maar allereerst om wat een concours aan ervaring voor de muzikaliteit en de persoonlijkheid van de deelnemers oplevert. Daarom zal de Coosje Wijzenbeek Prijs worden toegewezen aan álle halvefinalisten van het concours voor de Davina van Wely Prijs en is daardoor een collectieve prijs zónder rangorde! De deelnemers aan dit concours zijn in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar, de leeftijdscategorie van Coosjes oudste leerlingen, die bovendien hebben bewezen met het bereiken van de halve finale over een veelbelovend viooltalent te beschikken.
Een leuk bijkomend aspect van de aansluiting bij het concours voor de Davina van Wely Prijs is dat Coosje zelf nog bij Davina van Wely heeft gestudeerd.
Inhoudelijk ontvangt iedere winnaar van de Coosje Wijzenbeek Prijs een persoonlijke uitnodiging voor een exclusieve Coosje Wijzenbeek Workshopdag met diverse masterclasses van samenspel tot podiumoptreden, het werken aan een persoonlijk leiderschap, deelname aan een podcast-productie en tenslotte een optreden in een van de NMF-concerten.
De organiserende partners menen zo het beste recht te doen aan Coosjes aanpak en opvattingen om daarmee de prijs echt uniek te maken en Coosje de eer te bewijzen die haar toekomt.

Winnaars Coosje Wijzenbeek Prijs 2022

Iedere halvefinalist van de Davina van Wely Prijs heeft op 15 januari 2022 in Tijdens de bekendmaking van de finalisten voor het concours van de Davina van Wely Prijs op 15 januari 2022 in TivoliVredenburg is door oud-Fancy Fiddler Francien Schatborn de eerste Coosje Wijzenbeek Prijs uitgereikt aan alle halvefinalisten van dit belangrijke vioolconcours. In de bij deze oorkondes gevoegde toelichting konden de 8 winnaars lezen wat de bijzondere prijs inhoudt en dat dit is gebaseerd op de unieke lespraktijk van Coosje.

Alle 8 winnaars van de Coosje Wijzenbeek Prijs hebben op 15 januari 2022 in TivoliVredenburg bij hun optreden voor een finaleplaats blijk gegeven van een veelbelovend muzikaal niveau!

De winnaars van de Coosje Wijzenbeek Prijs 2022 zijn:

Joshua Tavenier heeft naast de Coosje Wijzenbeek Prijs ook de Davina van Wely Prijs gewonnen! Bovendien won hij de ‘Prijs Beste Uitvoering Riffs’ van componist Joey Roukens. Hij was de enige oud-leering van Coosje en daarmee ook enige oud-Fancy Fiddler onder de deelnemers van het concours voor de Davina van Wely Prijs. Na Coosjes overlijden is Joshua gaan studeren bij Chris Duindam van de Academie Muzikaal Talent. Zijn uitvoering tijdens de halve finale is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=qJZRWDEaXHw.

Olga Göschel
Else Baas
Zohra Jongerius (tevens gedeelde tweede prijs Davina van Wely)
Evy Hamers
Luca van der Waals (tevens gedeelde tweede prijs Davina van Wely)
Marcel Sutedja
Diana Fakour

Opname van de halve finale Davina van Wely Prijs

Alle acht winnaars van de Coosje Wijzenbeek Prijs zijn te horen en te zien op deze opname van hun optredens in de halve finale van de Davina van Wely Prijs van het Nederlands Vioolconcours.

Workshop-dag Coosje Wijzenbeek Prijs

Op 18 april 2022 kwamen 7 winnaars (nummer 8 moest met haar school mee naar Griekenland) van de Coosje Wijzenbeek Prijs 2022 bijeen in het Amsterdamse Splendor voor een dag vol workshops. Hiermee werd een deel van de inhoud van deze bijzondere en collectieve prijs ingevuld.

Het begon met een workshop ‘persoonlijk leiderschap’ door dirigent en organisatiecoach Ronald Becker. Met hun eigen doelen voor ogen konden de deelnemers aan de hand van een eerste les dirigeren ervaren hoeveel je vertelt over je persoonlijke aanleg en karakter die je ter beschikking staan om je doelen vast te stellen en ook te bereiken.

Organisatiecoach en dirigent Ronald Becker, foto Foppe Schut

Na een smakelijke lunch nam fotograaf Foppe Schut in korte tijd de elementen door die van belang zijn om een fotoshoot te laten maken die je ondersteunt bij je publiciteit, zoals voor je website, je social media, programmaboekjes, concoursen enz.

Fotograaf Foppe Schut

Aansluitend gaf acteur Alwin Pulinckx een workshop podiumoptreden. Daarbij ging hij met name in op het tegemoet treden van al die op je gerichte ogen bij het opkomen tot en met je aanloop tot je eerste streken. Natuurlijk is het bewust zijn van je ademhaling al heel belangrijk om rust in jezelf te vinden, maar ook en vooral gaat het om het maken van verbinding met het publiek door verbinding te maken met jezelf. Met een paar min of meer confronterende oefeningen werd dat al gauw heel duidelijk en leerzaam.

Acteur Alwin Pulinckx, foto Foppe Schut

Als sluitstuk van de serie workshops nam Emma Rekers, zangeres en coach, de deelnemers mee in het samen voorbereiden van een eigen muzikale presentatie. Dat was een spannend proces waarmee toch in korte tijd een mooi en interessant stuk muziek ontstond, waar de ‘gasten’ van de deelnemers ten slotte met gesloten ogen van konden genieten.

Zangeres en coach Emma Rekers, foto Foppe Schut

Dat deze dag met name voor de deelnemers een groot succes was werd goed duidelijk toen zij tijdens een zeer geanimeerde nazit hun ervaringen enthousiast met hun ‘gasten’ en de aanwezigen van de organisatie deelden. De reacties die wij na afloop mochten ontvangen spreken dan ook van een leuke, gezellige, inspirerende, heftige en leerzame dag!

Napraten en afscheid in de bar van Splendor, foto Foppe Schut

En daarna!

Wordt vervolgd…

De Coosje Wijzenbeek Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van o.a.: